Editie 2020 | 13 december

Festival Highlights

Featured Video

Lezing bij het concert van 13 december 2020 van Winteravonden aan de Amstel door muziekwetenschapper Michel Khalifa.


Musici

 

Programma

Zondag 13 december 11.00 en 13.00 uur

Olga Pashchenko

Onder de vleugels van Winteravonden

Een Russische muziekmiddag met Olga Pashchenko (piano) | Maria Milstein (viool) | Anna Azernikova (zang).

Pashchenko / Milstein
Een wereldster op piano en een stervioliste delen bij ons voor het eerst het podium: hoe vrolijk is dat? Pashchenko en Milstein spelen samen sonate in D van Sergei Prokofjev. Ooit gecomponeerd voor fluit en piano en eind 1943 in première gebracht door fluitist Kharkovsky en meesterpianist Richter, initiator van Moskous Decemberavonden. Prokofjev bewerkte het stuk later zelf voor viool, op aandringen van vioolgrootheid Davind Oistrakh.

Pashchenko / Azernikova

Bij een concert in Russische sferen mogen liederen niet ontbreken. Melancholische en uitbundige werken van Tsjaikovsky, Rachmaninov en Medtner. Componisten met een voorliefde voor vocale muziek en een rijk oeuvre aan liederen. Winteravond is een beroemd gedicht van Aleksander Poesjkin: elk Russisch kind leert het uit zijn hoofd. Medtner schreef een passend lied op de tekst.

Pashchenko solo: Islamey

De Oosterse fantasie Islamey van de 19e-eeuwse componist Balakirev wordt heel weinig uitgevoerd. Het stuk is een technische krachttoer. Pianovirtuoos Balakirev gaf zelf ooit toe dat sommige passages zijn niveau te boven gingen. Mede daarom was Islamey zo aantrekkelijk voor virtuozen als Nikolaj Rubinstein (première), Franz Liszt, Vladimir Horowitz.

Balakirev componeerde Islamey (Oosterse volksdans) na een kleurrijke reis naar de Kaukasus, vol volksmuziek en -cultuur. Balakirev maakte er kennis met een Tsjerkessische prins, die vaak lokale muziek voor hem speelde op een soort viool. De melodie van Islamey beviel de componist erg; hij verwerkte hier o.m. een liefdeslied van Krimtataren in.

Balakirev heeft als inspirator en lid van de Groep van 5 (‘Machtig Hoopje’) getracht Kaukasische volksmelodieën bekender te maken in Rusland. Borodin en Rimsky-Korsakov (twee anderen uit deze Groep van 5) citeerden uit Islamey. Borodin in opera Prins Igor, Rimsky Korsakov in Scheherazade. Beiden vielen voor de aantrekkelijke Oosterse sfeer.

 

HERMITAGE AMSTERDAM

Amstel 51
Amsterdam


Met dank aan: