Svjatoslav-Presnyakov.jpg

Svjatoslav Presnyakov


Svjatoslav Presnyakov (1987) is geboren in Chernigov, Oekraïne. In 1991 verhuisde hij met zijn familie naar Nederland. In 1998 kreeg hij zijn eerste pianolessen en een jaar later werd hij toegelaten tot de Jong Talent Afdeling van het Rotterdams Conservatorium, waar hij les kreeg van Mila Baslawskaya. Vanaf 2003 studeerde hij verder bij Mila Baslawskaya in Amsterdam en in mei 2008 behaalde hij zijn Bachelor Diploma. Svjatoslav studeert dit jaar af als Master in Amsterdam.

Svjatoslav won verscheidene prijzen tijdens concoursen. Bij het Prinses Christina Concours behaalde hij 2002 en 2006 behaalde hij eerste prijzen tijdens de Nationale Finale. In 2002 ontving hij tevens de KPMG Pers Prijs en de Oranje Nassau Groep Prijs (deelname aan masterclasses en concerten in Dartington, Engeland) en in 2006 ontving hij tijdens de Nationale Finale de Internationale Masterclass prijs en de New York Recital Award (concert in de Carnegie Recital Hall, New York samen met andere finalisten). In 2004 won hij ook een eerste prijs tijdens de nationale finale van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. In 2006 werkte Svjatoslav mee aan de televisieserie “Jonge mensen op weg naar het concertpodium”.

Svjatoslav geeft regelmatig concerten, zowel in Nederland als in het buitenland. Zo maakte hij samen met drie andere prijswinnaars van het Prinses Christina Concours in 2006 een tournee door de Verenigde Staten en Canada. Dit op uitnodiging van het Nederlandse Consulaat en The Dutch American Heritage Foundation en i.s.m. het Prinses Christina Concours. Samen met drie andere prijswinnaars van het Prinses Christina Concours maakte Svjatoslav in oktober 2006 een tournee naar Zuid-Afrika om daar concerten te geven. Dit op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade. In 2007 reisde Svjatoslav samen met de trompettist Saleem Khan af naar Tunesië om concerten te geven op uitnodiging van het Prinses Christina Concours.

Verder gaf hij concerten in o.a. Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Slovenië. In de afgelopen jaren heeft Svjatoslav masterclasses gehad van o.a. Jan Wijn, Martino Tirimo, John Bingham, Pascal Devoyon en Boris Petrushansky, maar de grootste invloed blijft zijn docente Mila Baslawskaya waar hij al meer dan 10 jaar bij heeft gestudeerd. In 2010 heeft hij zijn Master-diploma behaald aan het Conservatorium van Amsterdam en is in hetzelfde jaar op tournee geweest door India. In 2011 heeft hij een bedrijf opgezet: Presnyakov Music Productions waarmee hij audiovisuele producties maakt voor artiesten (fotografie, videoclips).