Russisch-Kamerkoor.jpg
Optreden van Russisch Kamerkoor in Amsterdam in de Nieuwe kerk van Amsterdam. 15 juni 2013 ter gelegenheid van de inhuldiging van de koning van Nederland

Russisch Kamerkoor

Het Russisch Kamerkoor bestaat uit ongeveer 24 koorzangers met liefde voor de Russische muziek en cultuur. Een aantal hiervan heeft familiewortels in Rusland, werkt als docent Russisch of is "aangetrouwd".

In 2005 werd het koor opgericht door de Russische sopraan en dirigente Anna Azernikova, die het sinds die tijd succesvol leidt. Het repertoire omvat orthodoxe liturgische koormuziek en klassieke koorliederen van Russische componisten ; daarnaast enkele volksliederen en een aantal Russische en Oekraïnse kerstliederen.

Gemiddeld tweemaal per jaar organiseert Het Russisch Kamerkoor een eigen concert, vaak met gastoptredens door voordrachtskunstenaars en (Russische) musici. Hoewel het koor voornamelijk a capella zingt, werkt soms ook samen met een pianist of ensemble. Zo voerde het in 2013 de cantate Liederen uit Koersk van Sviridov uit, voor koor, slagwerk en piano. En in november 2015 - ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan – samen met ensemble De Bezetting Speelt de cantate Johannes van Damascus van Tanejev, voor koor en orkest.

Daarnaast zingt het koor regelmatig op uitnodiging , op uiteenlopende locaties en bij verschillende gelegenheden (o.a. in het Spiegel Zaal van het Concertgebouw, in de Hermitage Amsterdam, in De Nieuwe Kerk, etc).

Het Russisch Kamerkoor wordt vaak geprezen om de authentiek Russische koorklank en verklanking van de “Russische Ziel”.