Reinier-Wink.jpg

Reinier Wink

"De cello is een instrument dat echt bij mij past en waarmee ik een verhaal kan vertellen. Er is veel mooie muziek voor de cello geschreven, maar barokmuziek vind ik het allermooiste om te spelen".

Reinier Wink is dertien jaar oud en begon net voor zijn zesde met cellospelen. Reinier kreeg les van zijn moeder, de celliste Nicoline Jansen. Op zijn tiende werd hij aangenomen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Lucia Swarts. Reinier zit in de brugklas van de School voor Jong Talent, verbonden aan het Koninklijk Conservatorium. Dit bevalt zeer goed, iedereen weet van elkaar wat het betekent om elke dag zo intensief met muziek of ballet bezig te zijn. Naast de cellolessen, pianoles, muziektheorie, correpetitie, koor, orkest- en ensembleles en bijzondere projecten, volgen de leerlingen de gebruikelijke schoolvakken.

Het afgelopen jaar heeft Reinier aan verschillende concoursen deelgenomen en prijzen gewonnen. In maart 2015 won hij de eerste prijs op het Britten Cello Concours in Zwolle. Hij werd tweede bij het Prinses Christina Concours in Rotterdam en niet veel later won hij in juni de eerste prijs bij het Koninklijk Concertgebouw Concours.

Dit jaar volgde Reinier verschillende masterclasses, onder andere bij Marcio Caineiro, Gavriel Lipkind en Harro Ruijsenaars. De afgelopen jaren heeft hij veel concerten gegeven. Met zijn pianotrio reisde hij in oktober 2014 naar Dresden om daar concerten te geven met andere jonge talenten uit Duitsland en Oekraïne. Reinier speelde in april solo met het Britten Jeugd Strijkorkest in Schouwburg de Spiegel in Zwolle. Verder speelt hij als laureaat van het Prinses Christina Concours regelmatig in de Classic Express. Eind augustus 2015 verzorgde Reinier twee 'huis-, tuin- en dakterrasconcerten' op het Grachtenfestival in Amsterdam. In oktober 2015 gaf hij een lunchconcert in de Nieuwe Kerk in Den Haag en een lunchconcert in de kleine zaal van het Koninklijk Concertgebouw.

Reinier speelde eind september de Courante uit de eerste Suite van J.S. Bach live in de uitzending van Podium Witteman. Zijn uitvoering van ditzelfde stuk, was op 29 november 2015 ook te zien op Brava TV in het programma 'De Bank'.