Mikhail-Zemtsov.jpg

Mikhail Zemtsov

Mikhail Zemtsov werd in 1969 geboren te Rusland en ontving zijn eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd van zijn moeder Ludmila Levinson. Daarna studeerde hij altviool en compositie aan het Tsjaikovski Conservatorium te Moskou bij Galina Odinets en aan het Maastrichts Conservatorium bij Michael Kugel (Soloist Master Degree “cum laude”). Hij ontving ook het “Licentiate Diplome” van het Associated Board of Royal Schools of Music (GB) en het “Solist Diplom mit Auszeichnung” aan Hochschule für Musik, Hamburg, Duitsland. Hij is winnaar van het 1stInternational Viola Competition (1998, Wenen) en Elisa Mayer String Competition (1998, Hamburg). Mikhail heeft lessen en masterclasses orkestdirectie gevolgd bij Lev Markiz, Juozas Domarkas, Gianandrea Noseda, Neeme en Paavo Jarvi, Laurence Foster en Daniel Raiskin.

Als solist trad hij op met tientallen internationale orkesten en heeft hij kamermuziek gespeeld met vele wereldberoemde artiesten. Mikhail speelt ook regelmatig met de nederlandse gitarist Enno Voorhorst (Duo Macondo) en hij is lid van het Trio Beynon-Zemtsov-Schrama (met Emily Beynon, 1e fluitiste van het KCO en de harpiste Godelieve Schrama). In 2010 heeft Mikhail het Zemtsov Altviool Kwartet opgericht, samen de zijn vrouw Julia, dochter Dana en broer Alexander. Sinds 2002 is Mikhail aanvoerend altviolist van Het Residentie Orkest en was hij jaren lid van de artistieke commissie van het orkest. Sinds 2010 is hij als altviooldocent en dirigent van de “Utrecht Conservatory Strings” verbonden aan het Utrechts Conservatorium en sinds 2012 als altviooldocent aan het Koninklijke Conservatorium Den Haag. Mikhail werkt ook als dirigent van het Concerto Grosso Jeugdkamerorkest bij het Hellendaal muziekinstituut in Rotterdam (Codarts) en doceert hij Kurt Thomas Cursussen voor koordirigenten.

Mikhail nam vele CD’s op. Zijn Solo CD “The Last Rose of Summer” lande op de 2e plaats bij Top 50 van TROS en het werd met een 9 (uitstekend) beoordeeld bij het tijdschrift Luister. Ook is Zemtsov veelvuldig te horen op Internationale Festivals.