Mikhail-Fomin.jpg

Mikhail Fomin

Sinds zijn spectaculaire debuutrecital in Het Concertgebouw, Amsterdam (2002) is de pianist Misha Fomin niet meer weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Zijn optredens worden altijd als een niet-te-missen evenement beschouwd. Door zowel binnen- als buitenlandse pers wordt zijn spel geprezen om zijn vloeiendnatuurlijke virtuositeit, rijk kleurenpalet en muzikale intelligentie.

Fomin begon zijn pianostudie in zijn geboortestad Nalchik, Zuid Rusland. In Moskou studeerde hij cum laude af aan de befaamde Muziekacademie Gnessin bij Lina Bulatova (zelf leerlinge van Helena Gnessina en de legendarische Heinrich Neuhaus) en was gedurende twee jaar haar assistent. In Rusland had hij al op jonge leeftijd een succesvolle carrière en gaf vele concerten door het hele land.

In 1996 besloot Fomin zijn muzikale horizon te verbreden, en zette zijn studie voort aan de Hochschule für Musik ‘Franz Liszt’ in Weimar en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Naar aanleiding van het winnen van vele prijzen bij internationale pianoconcoursen, werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan festivals, o.a. in Duitsland, Frankrijk en Rusland.

Naast solistische optredens is hij ook actief in Kamermuziek- verband. Zijn samenwerking met het gerenommeerde Atrium String Quartet, heeft geresulteerd in een prachtige Shostakovich opname, die met een 10 werd bekroond in het blad Luister. Sinds 2015 maakt Fomin deel uit van het Balakirev Pianotrio.

Naast zijn uitvoerende activiteiten, geeft Fomin masterclasses aan jonge getalenteerde musici in Nederland en Rusland. Het doorgeven van kennis en vaardigheden vindt hij een belangrijk aspect van het musicus zijn. Fomin's discografie met solorepertoire groeit gestaag. Na zijn eerste album ‘La Campanella’, die in 2002 uitkwam, volgden ‘Pictures at an Exhibition’, ‘Variations on a Theme’, Fomin plays Chopin. Zijn nieuwste album “Clair de Lune' (2016) werd zeer goed door de pers ontvangen o.a. in Magazine Class Aktuell en Pianist.

Misha Fomin is regelmatig te beluisteren en te zien op radio en televisie. Recente hoogtepunten waren o.a. recitals in de Musikverein (Wenen), Fairfield Halls (London), Carnegie Hall (New York), de Philharmonie (St Petersburg), en de Grote Zaal van Het Concertgebouw, Amsterdam (april 2016). Een video opname van dit laatste concert zal in de loop van 2017 uitgezonden worden in Europa en Azië, door Stingray Brava HD TV.