Hanna-Shybayeva.jpg

Hanna Shybayeva

Sinds het begin van haar internationale carriere op elfjarige leeftijd is Hanna Shybayeva gegroeid van "wonderkind" tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek voor haar muzikale interpretaties, energie, groot gevoel voor vorm en voor de rijkdom van haar kleurenpalet, zowel solistisch en als partner in kamer en vocale muziek.

Geboren in 1979 in een familie van musici begon Hanna haar pianostudie op zesjarige leeftijd. In de loop der jaren won zij vele prijzen op internationale concoursen en had zij een druk schema met muziekfestivals, solo-recitals en optredens met orkesten in Europa, Rusland, en de VS waaronder het Philharmonisch Orkest van Belarus, het Noord-Ossetia Philharmonisch Orkest, het Philharmonisch Orkest van Belgrado, het Kammerorchester Lünen, het Philharmonisch Orkest van Dortmund, het Minnesota Symphony Orchestra (VS) en Kamerorkest "Amici della Musica" (België).

Aldus had zij het voorrecht te kunnen werken met dirigenten zoals Yuri Ziryuk, Gennadi Provatorov, Joachim Simon, Angel Shurev, Moshe Atzmon, Marc Russell-Smith, Yaron Traub, Lygia O'Riordan, Kevin Edusei, Hans Leenders en Neeme Järvi. Voorts ontving zij beurzen van Unesco/New Names (Moskou), G.Soros Foundation, de Spivakov Foundation (Moskou), de Yuri Egorov Stichting (Amsterdam), Yamaha Music Europe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Haar eerste CD-album verscheen in 2000. Een jaar later won zij de twee top-prijzen op het YPF Nationaal Piano Concours in Amsterdam. Kort daarna werd door Philips-Universal haar tweede CD-album uitgebracht, die zeer lovend in de Nederlandse pers werd ontvangen en soleerde zij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in het Amsterdamse Concertgebouw.

In 2008 nam zij deel aan een documentaire film-produktie gebaseerd op S.Prokofief's "The Unfinished Diaries" geproduceerd door "Up Front Entertainment Inc." in Canada.

In februari 2009 verscheen Hanna's derde CD-album met Sonata's van Schubert op Brilliant Classics en in 2012 nam ze de compleet Etudes-Tableaux op.33 en op.39 van S.Rachmaninoff op (Etcetera/YPF).

Sinds 2013 is Hanna als piano docent verbonden aan de Internationale Anton Rubinstein Academie in Düsseldorf (Duitsland).