Gavriel-Lipkind.jpg

Gavriel Lipkind

Gavriel Lipkind is een intrigerende en dynamische persoonlijkheid op het podium en ook een zeer creatieve geest en een denker. Opvallend aan hem is zijn intellectualistische benadering van cellospelen. Hij is geboren in Tel Aviv in 1977, waar zijn grote talent al op jonge leeftijd werd ontdekt. Hij studeerde bij Professor Uzi Wiesel en trad als kind op met orkesten als de Israel Philharmonic, Munchner Philharmoniker en Baltimore Symphony en dirigenten als Zubin Mehta, Philippe Entremont, Giuseppe Sinopoli, Yehudi Menuhin, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman en Yuri Bashmet.

Lipkind trad op in de meest prominente concertzalen van de wereld, tot hij zich op 23 jarige leeftijd terugtrok uit het concertleven voor een sabbatical van drie jaar. In deze tijd wijdde hij zich aan verdere studie, gaf hij een nieuwe invulling aan zijn artistieke activiteiten, werkte hij samen met componisten en richtte hij zijn eigen platenlabel Lipkind Productions op.

Op deze tweesprong in zijn carriere produceerde Lipkind twee contrasterende opnames: ‘Miniaturesand Folklore’, met arrangementen van eigen hand en ‘Single Voice Polyhony’ (Volume I), waar hij Bachs Cello Suites presenteert. Deze twee producties vertegenwoordigen de twee belangrijkste facetten van Lipkinds muzikale creativiteit- zijn eigen compositorische stem, gekoppeld aan een diepe kennis van de cello. Beide laten ook zien hoe hij zich beweegt tussen zijn twee krachten: enerzijds als conceptueel musicus en anderzijds als zeer expressief virtuoos. Naast de bekende cellowerken, bevat Lipkinds repertoire vele rariteiten, speciale compositieopdrachten en zijn eigen arrangementen en transcripties.

Lipkind speelt op een unieke Italiaanse cello, die naar schattig rond 1670-80 werd gebouwd en in de loop der tijd de naam , Zihrhonheimer’ kreeg. Dit instrument werd hem ter beschikking gesteld door en dankzij de genereuze support van D. & M.P.