Borodin-Strijkkwartet.jpg

Borodin Strijkkwartet

Al meer dan vijfenzestig jaar is het Borodin Kwartet een gevierde autoriteit in het kamermuziekrepertoire. Alom gerespecteerd zijn de inzichten en grondige analyses van het Borodin Kwartet als het gaat om de strijkkwartetten van Beethoven en Sjostakovitsj. Maar ook in het andere repertoire, variërend van Mozart tot Strawinsky, staan de uitvoeringen van het kwartet hoog aangeschreven. De specifieke affiniteit van het Borodin Kwartet met het Russische repertoire werd al in de beginjaren gestimuleerd door de nauwe relatie van het kwartet met Sjostakovisj, die er persoonlijk op toezag hoe al zijn strijkkwartetten werden ingestudeerd en uitgevoerd. Regelmatig voert het kwartet de hele cyclus uit, zoals recentelijk in Wenen, Zürich, Frankfurt, Madrid, Lissabon, Sevilla, Londen, Parijs en New-York.

Het Borodin Kwartet werd in 1945 gevormd door studenten van het Conservatorium van Moskou onder de naam Moscow Philharmonic Quartet. In 1955 werd de naam gewijzigd in Borodin Strijkkwartet. De formatie Dubinsky, Alexandrov, Shebalin en Berlinsky heeft twintig jaar bestaan en het kwartet groot gemaakt. Voor de noodzakelijke wisselingen nadien heeft het kwartet altijd veel tijd genomen en hierdoor in de bijzondere traditie, kennis en klank van het kwartet nog volledig in tact bij de huidige leden.

Behalve kwartetten spelen de leden van het Borodin Quartet ook regelmatig kamermuziek in andere bezettingen. Tot de vaste partners van het kwartet horen onder andere Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Oleg Maisenberg en Ludmila Berlinskaya. Het kwartet geeft regelmatig masterclasses.

Tot de recente en aankomende hoogtepunten horen optredens in Madrid, Amsterdam, Rotterdam, Chicago, Brussel, Geneve, München, Lissabon, Barcelona, Athene, Keulen, Istanbul, Zurich, Berlijn, New-York, Tokio, Shanghai en Londen, waarbij het de muziek van Mozart, Schubert, Brahms, Tsjaikovsky, Strawinsky, Sjostakovitsj en – natuurlijk Borodin speelt. Het Borodin Kwartet heeft een rijk erfgoed aan opnames over verschillende decennia.