Boris-Berezovsky.jpg

Boris Berezovski

Boris Berezovski kreeg zijn eerste pianolessen op vijfjarige leeftijd. Hij studeerde later bij Elisso Virsaladze aan het Conservatorium van Moskou, en nam privé-lessen bij Alexander Satz. In 1988 maakte Berezovski zijn debuut in Londen met een recital in Wigmore Hall. The Times beschreef hem bij deze gelegenheid als "an artist of exceptional promise, a player of dazzling virtuosity and formidable power". Twee jaar later werd deze belofte werkelijkheid toen hij de Eerste Prijs won tijdens de Internationale Tsjaikovskiwedstrijd in 1990 in Moskou.

Boris Berezovski was te gast bij orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, New York Philharmonic, Philadelphia Orchestra, Orchestre de la Monnaie, Rotterdams Philharmonisch Orkest, met dirigenten als Kurt Masur, Wolfgang Sawallisch, Vladimir Asjkenazi en Michail Pletnev. In januari 2001 heeft hij in de beroemde Zaterdagmatinee-serie in het Amsterdamse Concertgebouw een eclatant succes gehad toen hij op het laatste moment inviel voor Emanuel Ax met het tweede pianoconcert van Brahms bij het Radio Filharmonisch Orkest Holland onder leiding van Edo de Waart. Voor zijn opnamen van de études van Chopin ontving Berezovski de "Preis der Deutschen Schallplattenkritik".

Daarnaast verschenen solo piano opnamen met Schumann en Rachmaninov repertoire en de complete Études d'exécution transcendante van Liszt. De internationale pers ontving zijn opname van Gaspard de la nuit met groot enthousiasme, en ook zijn opname van het 3e pianoconcert van Rachmaninov met The London Philharmonia Orchestra onder leiding van Eliahu Inbal oogstte veel lof en kreeg o.a. in het maandblad Luister een 10