Alexei-Lubimov.jpg

Alexei Lubimov

Alexei Lubimov studeerde aan het Conservatorium van Moskou bij Heinrich Neuhaus (van wie hij één van de laatste studenten was) en Lev Naumov. Hij is laureaat van diverse pianoconcoursen. Vanaf 1968 gaf hij de eerste Sovjet uitvoeringen van de werken van Arnold Schönberg en van de eigentijdse Westerse componisten zoals John Cage, Terry Riley, Karlheinz Stockhausen, Pierre Boulez en György Ligeti. Dit werd door de Sovjetautoriteiten sterk bekritiseerd, met als gevolg dat hij vele jaren de Sovjet-Unie niet mocht verlaten. Hij concentreerde zich toen op het werken met 'tijdeigen' instrumenten voor oudere muziek. In Rusland stond dat nog in de kinderschoenen en Ljoebimov speelde een vooraanstaande rol in het ontwikkelen van de authentieke uitvoeringspraktijk. Hij stichtte in 1976 het Moskou Barokkwartet en de Moskou Kameracademie (met Tatiana Grindenko). Hij was ook oprichter van het Muziekfestival 'Alternativa' voor avant-gardemuziek.

Vanaf 1987 werd het voor hem mogelijk om recitals en concerten ook buiten Rusland te geven en met gerenomeerde orkesten op te treden. In 1991 en 2010 trad Alexei Lubimov op in het Lincoln Center in New York. In de afgelopen jaren gaf hij concerten met o.a. het London Philharmonic Orchestra, The City of Birmingham Symphony Orchestra, het Russisch Nationaal Orkest en het Tonkünstlerorchester. Hij heeft tournees gemaakt met de Haydn Sinfonietta en met de Camerata Salzburg onder leiding van Sir Roger Norrington. Voor de Salzburger Festspiele heeft hij de pianopartij in Skriabins Prometheus uitgevoerd. In 2011 toerde hij met het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer. Hij werkt regelmatig samen met het Orchestra of the Age of Enlightenment. Als kamermusicus speelt hij samen met Andreas Staier, Natalia Gutman, Peter Schreier, Heinrich Schiff, Christian Tetzlaff, Gidon Kremer, Ivan Monighetti, Wieland Kuijken en Slava Poprugin.

In 2004, 2007 en 2010 was Alexei Lubimov jurylid van de Internationale klavecimbel- en pianofortewedstrijd in Brugge, georganiseerd in het kader van het Festival Musica Antiqua. Als docent was hij verbonden aan het Mozarteum in Salzburg.