© Photography by    Marco Borggreve

© Photography by Marco Borggreve

Shostakovich Prelude and Fugue, Op. 87, No 7 in A major Another great disc from Alexander Melnikov and Harmonia Mundi released in 2010.

Alexander Melnikov

Alexander Melnikov (1973, Moskou) studeerde aan het Conservatorium van Moskou bij Lev Naumov. Van groot belang voor zijn muzikale vorming was zijn kennismaking met Svjatoslav Richter, die hem vervolgens regelmatig uitnodigde op festivals in Frankrijk en Rusland.  Melnikov was prijswinnaar van belangrijke pianoconcoursen zoals het Robert-Schumann-Wettbewerb in Zwickau (1989) en het Koningin Elisabeth Pianoconcours in Brussel (1991).

Alexander Melnikov, die bekend staat om zijn onconventionele programma’s, kreeg al vroeg belangstelling voor de historische uitvoeringspraktijk, waarbij hij vooral beïnvloed werd door Andreas Staier en Alexei Lubimov, met wie hij bij talrijke projecten samenwerkte. Hij werkt regelmatig samen met de vooraanstaande ensembles zoals Concerto Köln en Akademie für Alte Musik Berlin.

Samen met Andreas Staier presenteerde hij een programma dat delen uit Bach Wohltemperiertes Klavier (Andreas Staier, klavecimbel) in muzikale dialoog plaatst tegenover Preludes en Fuga’s van Sjostakovitsj (Alexander Melnikov, piano). Als kamermusicus treedt hij op met de cellisten Alexander Rudin en Jean-Guihen Queyras en de bariton Gregor Nigl.

Als solist trad Alexander Melnikov op met o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Gewandhausorchester Leipzig, Philadelphia Orchestra, NDR Sinfonieorchester, HR-Sinfonieorchester, Russian National Orchestra, Münchner Philhamoniker, Rotterdams Philharmonisch Orkest, BBC Philharmonic en NHK Symphon. Hij werkte samen met de dirigenten Michail Pletnev, Teodor Currentzis, Charles Dutoit, Paavo Järvi, Phlippe Herreweghe en Valery Gergiev.

Samen met de violiste Isabelle Faust maakte hij diverse opnamen voor het label Harmonia mundi. Voor de complete opnamen van Beethovens sonates voor piano en viool (2010) ontving het duo zowel de Gramophone Award als de Duitse ECHO Klassik Preis en werd ook genomineerd voor een Grammy. 

Zijn discografie omvat werken van Brahms, Rachmaninov, Sjostakovitsj en Skrjabin. Samen met Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras, Pablo Heras-Casado en het Freiburger Barockorchester maakte hij drie CD’s  met de soloconcerten en de pianotrio’s van Schumann. De tweede CD in deze reeks presenteert het Pianoconcert en Pianotrio nr. 2; deze werd uitgebracht in september 2015.