MusicPaintingLIVE

Reinis Zarins © Photography by Andris Sprogis

 

Reinis Zariņš (pianist), Maryleen Schiltkamp (music painter)

Dat een muziekstuk kleurrijk kan zijn is bekend, maar dat het ook werkelijk in kleuren op een doek geschilderd kan worden … wie waagt zich daaraan? En wat schilder je dan als je muziek hoort; je gemoedstoestand of concrete beelden waar muziek je aan laat denken?

Het artistieke duo MusicpaintingLIVE schildert … de muziek zelf, waarbij tijdens het recital een schilderij voor de ogen van het publiek hier en nu ontstaat. Er gaat een hele voorbereiding aan vooraf; zoals de pianist zich het muziekstuk eigen maakt, zo bestudeert de schilder het notenbeeld en brengt de significante momenten grafisch in beeld. Maryleen creëert een ontwerp voor het hele doek en traint zich vervolgens om dit binnen de tijdsduur van de muziek uit te voeren. Eerst wil zij de structuur van het muziekstuk goed kennen, om pas dan de vrijheid te nemen daar van uit te improviseren. Het streven hierbij is, zo dicht mogelijk bij de bron te blijven; wat de componist geschreven heeft!

Het unieke hierbij is de geweldige artistieke chemie; Reinis is een musicus die ook visueel kan denken, en Maryleen heeft als schilder een muzikaal element. Dat maakt deze samenwerking dubbel zo creatief!

Voor "Winteravonden aan de Amstel” in de Hermitage brengt MusicpaintingLIVE een nieuw Russisch repertoire:

Sofia Goebaidoelina Chaconne

Nicolai Medtner Sonate Reminiscenza No.1, Op.38

Dmitri Sjostakovitsj Prelude & FugaNo.24, Op.87

Alexander Scrjabin SonateNo.7, Op.64

Deze tekst is een bewerking van het artikel door Olga de Kort over MusicpaintingLIVE voor de december editie van het muziek magazine Piano.Bulletin.